Kuorolaiset
-
Sofia Harju, sopraano
Musiikin maisteri Sofia Harju työskentelee kanttorina Pirkkalan seurakunnassa. Hän on opiskellut urkujen- pianon- ja cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä laulupedagogiikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Vaikka kuoronjohdon opinnot jäivät toissijaiseksi kanttori-opintojen aikana, Sofia on ollut perustamassa ja johtaa Tampereella toimivaa nuorten aikuisten Kamarikuoro Kaartoa. Kamarikuoro Kaarto on aktiivisesti mukana jumalanpalveluselämässä ja on esittänyt suuria teoksia, kuten Faurén Requiemin sekä J. S. Bachin kantaatit ”Actus Tragicus” sekä ”Christ lag in Todesbanden”. Kantaatit ja vanha musiikki ovatkin lähellä Sofian sydäntä. Hän on toiminut laulusolistina useissa projekteissa sekä ollut mukana milloin kuorolaisena tai milloin cembalistina. Harrastuksenaan Sofia laulaa kuopiolaisessa Laulaensemblessä. Lauluyhtyelaulu saa hänet ajamaan satoja kilometrejä harjoituksiin ja konsertteihin.
”Odotan aina innolla uutta kuoroperiodia!”
-
Ritva Göös, sopraano
Musiikin maisteri, Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtava kanttori Ritva Göös on laulanut CCF:ssa vuodesta 2008 alkaen. Hän valmistui Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksiköstä ja jatkoi opintojaan työn ohessa Helsingissä suorittaen urkujensoiton A-tutkinnon vuonna 1999 Markku Hietaharjun johdolla. Laulunopettajan tutkinnon ja laulun B-tutkinnon hän suoritti Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa v. 1997 opettajanaan Sirkka Haavisto.
”CCF on ollut minulle merkityksellinen muusikkona kehittymisen kannalta ja se on tarjonnut huipputason jatkokoulutusta sekä laulamiseen, että kuoronjohtamiseen.”
-
Heli Huuki, sopraano
Heli Huuki työskentelee Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kanttorina.
-
Anna-Mari Linna, sopraano
Anna-Mari Linna toimii kanttorina Pyhäjärven seurakunnassa. Hän on suorittanut kirkkomusiikin opintonsa Sibelius-Akatemian Kuopion osastossa urut pääaineenaan. Hänellä on myös sellonsoiton opettajan tutkinto Savonia-ammattikorkeakoulusta. Työnsä ohessa Anna-Mari on useana vuotena suorittanut Savonia Amk:n musiikin ammattilaisille suunnattuja musiikin solistisia erikoistumisopintoja joissa pääpaino on ollut sellon ja laulun opiskelussa sekä kamarimusiikissa. Vuonna 2014 Anna-Mari Linna suoritti laulun B-tutkinnon. Samoihin aikoihin hän liittyi Suomen Kanttorikuoroon. Nykyään hän toimii myös kuoron sopraanoiden äänenjohtajana.
”CCF:ssa saan laulaa ja haastaa itseäni yhdessä kollegoiden kanssa sekä kokea musiikillisia elämyksiä hienojen kuoroteosten parissa. Harjoitusleirimme ovat inspiroivia ja antavat eväitä oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen niin laulajana kuin kuoronjohtajanakin.”
-
Anu Mattila, sopraano
Anu Mattila on Sastamalan seurakunnan kanttori ja laulupedagogi. Musiikin maisteriksi hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2005 ja laulupedagogiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2017. Hän on opiskellut laulua mm. Sirkka Haaviston, Heini Vettenrannan, Seija Nylundin ja Ulla Raiskion johdolla. Mattila on Vokaaliyhtye Lumouksen ja Cantus Alauden ykkössopraano, sekä johtaa itse Sastamalassa gospelhenkistä lauluyhtye Pisaraa.
Mattila on laulanut useiden kuorojen ja orkesterien sopraanosolistina mm. seuraavissa teoksissa: Bach: Johannes-passio ja Jouluoratorio, Scarlatti: Messa di santa Cecilia, Schütz: Musikalische Exequien, Vivaldi: Gloria, Pergolesi: Stabat Mater, Mozart: Requiem, Faure: Requiem, Brahms: Ein Deutches Requiem, Rutter: Requiem
”Omassa työssäni Sastamalassa minulle on tärkeää kanttorin työn monipuolisuus ja rikkaus. Erityisesti pidän eri kuorojen ja lauluyhtyeen johtamisesta, sekä siitä, että saan olla osana perheiden iloja ja suruja, häissä ja hautajaisissa. Pidän myös kovasti siitä, että saan omalta osaltani olla kehittämässä Sastamalan alueen musiikkielämää. Juureni ja molempien vanhempieni suvut ovat Keski-Pohjanmaalta, siellä olen kasvanut lapsuuteni ja nuoruuteni. Opiskelut veivät vuosituhannen vaihteessa Pirkanmaalle ja nyt asun 5-henkisen perheeni kanssa Nokian Sarkolan kylässä maaseudun rauhassa, Kuloveden läheisyydessä. Olen ensimmäiseltä koulutukseltani myös sairaanhoitaja.”
-
Eveliina Modinos, sopraano
Eveliina Modinos työskentelee kanttorina Jyväskylän seurakunnassa. Hän on opiskellut kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja vaihto-opiskelijana Michiganin yliopistossa ja valmistui kirkkomusiikin maisteriksi vuonna 2019. Lisäksi hän on suorittanut musiikkipedagogin tutkinnot Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä klassisena pianistina että laulajana. Eveliina on laulanut useissa suurissa kirkkomusiikkiteoksissa (mm. passioita, oratorioita, requiemeja yms.) ja hän on konsertoinut lied-laulajana kanttorintyönsä ohessa. Hän johtaa tällä hetkellä jyväskyläläistä Majakka-kuoroa sekä vuonna 2021 perustamaansa Sacrelicus-laulukvartettia. Aiemmin hän on johtanut mm. UEF Kuopion ylioppilaskuoroa, Kristel-kuoroa ja useampia kirkkokuoroja, lisäksi hän on työskennellyt Kuopion kaupunginteatterin musikaalikuorolaisena.
”Kuorossa laulamisessa parasta on saada kokea olevansa kaiken keskellä, pieni osa mahtavaa soivaa kokonaisuutta. CCF:ssä pääsemme tekemään tasokasta musiikkia ammattilaisporukassa ja on ihanaa saada olla välillä ”vain” rivissä taitavan johtajan ohjattavana. Verkostoituminen ja vertaistuki ympäri Suomea olevilta kollegoilta ei ole myöskään mikään vähäpätöinen etu tässä kuorossa.”
-
Elisa Murtoperä, sopraano
Elisa on valmistunut musiikin maisteriksi sekä kirkkomusiikin että esittävän säveltaiteen koulutusohjelmista pääaineenaan urkujensoitto. Lisäksi hän on valmistunut urkujensoiton opettajaksi Savonia-ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä Elisa työskentelee kanttorina Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa. Kanttorikuorossa hän on laulanut vuodesta 2020 lähtien.
”Huolimatta opiskeluaikojen vahvahkosta urkupainotteisuudesta pidän paljon myös laulamisesta ja aivan erityisesti yhdessä musisoimisesta niin laulaen kuin soittaenkin. Kanttorikuorossa olen päässyt kokemaan sitä, mitä lähdin sieltä hakemaankin: sielukasta soundia, sosiaalista mukavuutta ja mielenkiintoisen musiikin parissa työskentelyä korkeatasoisesti ja laadukkaassa ohjauksessa. Kuoro tarjoaa samalla loistavan mahdollisuuden kehittyä kuorolaulajana ja kirkkomuusikkona. On myös erityisen hienoa ja tärkeää päästä jakamaan tätä musiikin ja yhdessä tekemisen iloa ympäri Suomen sekä tutustua eri puolilta Suomea tuleviin kollegoihin.”
-
Heidi Olkinuora, sopraano
Viljakkalan Nisunperällä asuva Heidi Olkinuora toimii Ylöjärven seurakunnan kanttorina. Ensimmäisen kerran Heidi valmistui kanttoriksi Tampereen konservatoriosta vuonna 1996. Musiikki ammattina jäi unholaan noin kymmeneksi vuodeksi, mutta jo lapsena aloitettu musiikkiharrastus ja nimenomaan kuoroharrastus veti kuitenkin ajoittain puoleensa. Musiikin maisterin tutkinto valmistui vuonna 2011 Sibelius-Akatemian Kuopion osastosta ja laulupedagogin tutkinto Savonia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Heidi on laulanut mm.Tampereen oopperan kuorossa ja Tampereen filharmonisessa kuorossa. Työssään kanttorina Heidi on erikoistunut erilaisten bändimessujen toteuttamiseen ja viihtyy myös irlantilaisen musiikin parissa erilaisten huilujensa kanssa.
”Uutena kuorolaisena on hienoa päästä laulamaan tasokkaaseen joukkoon. Yhteismusisointi ja kollegiaalisuus ovat tässä poppoossa varmasti parhainta A-luokkaa”.
-
Taru Pisto, sopraano
Kempeleen seurakunnan kanttori Taru Pisto on valmistunut pianonsoitonopettajaksi ja kirkkomuusikoksi Oulun konservatoriosta ja täydentänyt myöhemmin opintojaan Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolla syventymiskohteenaan kuoronjohto. Kuorotyö on lähellä hänen sydäntään ja musiikillisia haasteita tarjoaa lisäksi vanhan musiikin yhtye, jossa hän toimii pääasiassa laulajana. Tällä hetkellä Taru työskentelee Kuusamon musiikkiopiston rehtorina.
”Olen laulanut CCF:ssa vuodesta 2010 lähtien ja se on ollut tärkeä kohtaamisen paikka, jossa on voinut kehittyä ammatillisesti, ammentaa uutta omaan seurakuntatyöhön ja päässyt musisoimaan taitavien kollegoiden kanssa.”
-
Teija Siirtola, sopraano
Kokkolan Lohtajalta kotoisin oleva Teija Siirtola toimii tällä hetkellä Ylivieskan seurakunnan kanttorina. Kirkkomuusikoksi hän valmistui Taideyliopiston Sibelius Akatemiasta vuonna 2013 syventymiskohteena laulu. Hän jatkoi vielä lauluopintojaan ja valmistui musiikkipedagogiksi Savonia Amk:sta vuonna 2014. Teija Siirtola on Suomen kanttorikuoron puheenjohtaja.
”Ccf on minulle kirkon koulutusta parhaimmillaan. On tärkeää olla itse kuorolaisena ja saada laulaa haastavampaa kuoro-ohjelmistoa, mikä kehittää omaa kuoronjohtajuutta seurakuntatyössä. Kanttorikuoron periodien parasta antia on lämmin kollegiaalinen jakaminen, kuorosoinnin hakeminen huippuunsa, uuden ohjelmiston oppiminen sekä puhdas laulamisen ilo!”
-
Eveliina Ylikoski, sopraano
Eveliina Ylikoski työskentelee tällä hetkellä Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina.
-
Riikka Haapamäki, altto
Musiikin maisteri Riikka Haapamäki työskentelee kirkkomuusikkona Kuopion tuomiokirkkoseurakunnassa.
-
Johanna Kinnunen, altto
Johanna Kinnunen on valmistunut kirkkomuusikoksi Oulun seudun ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 ja
edelleen musiikin maisteriksi Kuopion Sibelius-Akatemiasta vuonna 2015. Syventymiskohteena hänellä on
urkujen soitto. Kinnunen työskentelee kanttorin virassa Inarin seurakunnassa pitäen näin hallussaan
Suomen pohjoisimman kanttorin titteliä.”CCF tarjoaa minulle mahdollisuuden laulaa tasokkaassa ja huippumukavassa porukassa. Kuoron mielekäs
ja monipuolinen ohjelmisto motivoi, kehittää ja haastaa. Ammatillinen kehittyminen onkin tärkeä osa
kuoroharrastusta, samoin yksikanttorisessa seurakunnassa työskentelevälle kollegoiden tapaaminen ja
vertaistuki.” -
Mirkkalea Konttila, altto
Musiikin maisteri Mirkkalea Konttila toimii Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kanttorina. Hän valmistui kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 1997, musiikkipedagogiksi Kokkolasta 2012 ja yhteisömuusikoksi Jyväskylästä 2019.
”Kollegiaalinen yhteisöllisyys ja monipuolinen kuoro-ohjelmisto huippuseurassa ovat CCF:n parhautta.”
-
Salla Kujala, altto
Salla Kujala työskentelee kanttorina Tyrnävällä. Kujala on opiskellut kirkkomuusikoksi (Oamk 2012) ja musiikkipedagogiksi pääaineenaan urkujensoitto (Oamk 2020). Hän on työskennellyt aiemmin mm. Iin, Kiimingin, Tuiran ja Kemin seurakunnissa. Lisäksi hän on toiminut urkujensoiton tuntiopettajana Iin kansalaisopistossa.
”CCF on minulle mitä parhainta koulutusta omaan kuoronjohtotyöhön. Saan monipuolista oppia ja samalla virkistyä keskellä tasokasta soitinta ja sointia.”
-
Mari Liukkonen, altto
Mari Liukkonen on toiminut Hailuodon seurakunnan kanttorin virassa syksystä 2017 lähtien. Hän on valmistunut kirkkomuusikoksi Oulun konservatoriosta v. 1999 sekä musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta v. 2006 suuntautumisenaan varhaisiän musiikkikasvatus. Kulttuurialan ylemmän korkeakoulututkinnon hän on suorittanut Oulun ammattikorkeakoulussa v. 2024.
Tällä hetkellä Mari opiskelee laulupedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulussa täydentäen samalla kirkkomusiikin opintojaan. Ennen nykyistä virkaansa hän on kanttorin töiden lisäksi toiminut varhaisiän musiikinopettajana ja jatkaa yhä opetustöitä kanttorin virkansa ohella.
CCF:n konsertissa vuoden 2017 Kirkkomusiikkijuhlilla Mari kuuli tätä kuoroa ensimmäisen kerran, hämmästyi kuoron soinnin täydellisestä puhtaudesta ja mietti: ”Miksi minä en laula tässä kuorossa, kun kerran voisin?” Vuoden 2018 alusta hän liittyi kuoron alttojen joukkoon. Hän kokee oppineensa CCF:ssä paljon äänenmuodostuksesta ja kuorotyöskentelystä, mutta kehittyneensä myös muusikkona. Kuoroperiodit tarjoavat myös ammatillista vertaistukea kollegoita kohdatessa. -
Nella Marjanen, altto/sopraano
Nella Marjanen opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkia. Musiikin harrastaminen alkoi alakouluiässä alttoviulun ja pianon soitolla sekä kuorolaululla. Myöhemmin mukaan ovat tulleet urkujensoitto ja yksinlaulu.
”Kuorolaulu on ollut minulle rakas harrastus jo lapsuudessa. Ajan myötä aloin haaveilla kuorosta, jossa yhteistä harjoitteluaikaa ei tarvitsisi käyttää stemmojen tankkaamiseen, vaan se tehtäisiin omalla ajalla, ja yhteinen treeniaika voitaisiin käyttää musiikin kokonaisuuden hiomiseen. CCF:ssä olen päässyt toteuttamaan tätä unelmaa: intensiivisten periodien aikana tehdään musiikkia ja nautitaan yhdessä musisoinnista, sekä jaetaan musiikin iloa myös kuulijoille ympäri Suomea.”
-
Katja Mäkiö, altto
Musiikin maisteri Katja Mäkiö työskentelee kanttorina Tampereen tuomiokirkkoseurakunnassa.
Hän on opiskellut urkujensoittoa, kuoronjohtoa ja laulua mm. Sibelius-Akatemiassa, Lyypekin musiikkikorkeakoulussa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Katja on konsertoinut laajasti sekä instrumentalistina että laulanut alttosolistina useissa kirkkomusiikkiteoksissa, mm. W.A. Mozartin Requiemissa, J.S. Bachin Johannes-passiossa, Messussa h-molli sekä G.F. Händelin Messias-oratoriossa. Mäkiö johtaa kamarikuoro Chorus Sine Nominea ja on mm. toiminut kuoronjohdon tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Katja toimii kanttorikuoron alttojen äänenjohtajana.”CCF on antanut minulle tilaisuuden kehittyä laulajana sekä verkostoitua lahjakkaiden kollegoiden kanssa laajasti ympäri Suomea. On ollut ilo olla mukana kuoron tarinassa koko sekakuorokauden ajan ja tarjoamassa kuulijoille laadukasta ja sielukasta kirkkomusiikkia. Pidän kanttorikuoroa hyvin tärkeänä instrumenttina ja ammatillisena yhteisönä suomalaisessa kirkkomusiikkikentässä ja näen siinä paljon kansainvälistäkin vientipotentiaalia.”
-
Marika Rantanen, altto
Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri Marika Rantanen työskentelee Lappeenrannan seurakuntayhtymän Joutsenon seurakunnan kanttorina. Lisäksi hän laulaa kolmen naisen triossa. Marika tykkää laulaa psalmeja messussa ja lisäksi sovittaa kappaleita joko kuorolle tai triolle. Joskus hänen kuulee myös soittavan nokkahuiluja.
-
Ruusu Tervaskanto, altto
Musiikin maisteri Ruusu Tervaskanto on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta opettajinaan muun muassa Peter Peitsalo ja Aulikki Eerola. Hän toimii Rovaniemen seurakunnan lapsityön kanttorina ja on lisäksi musiikin hahmotusaineiden opettaja ja luokanopettajaopiskelija Lapin yliopistossa. Musiikki on parhainta livenä, ja Ruusu toimiikin Rovaniemi Chamber Music Festivalin johtokunnassa. Hän viihtyy vapaa-ajalla seurakunnan suunnistusjaoston juoksujoukoissa ja Lapin yliopiston kirkkovenesoutajien kilpatiimissä.
”Suomen Kanttorikuoro on minulle tärkeä musiikillinen yhteisö, jossa saan olla ystävieni parissa ja laulaa yhdessä Jumalan kunniaksi. On kunnia saada olla osa näin taidokasta kuoroa.”
-
Tintti Tinkala, altto
Tintti Tinkala on monipuolinen muusikko: laulaja, kuoronjohtaja ja kanttori. Hän on toiminut Kuopiossa Männistön seurakunnan kanttorina vuodesta 2012 lähtien. Musiikin saavutettavuus, musiikki vuorovaikutuksen välineenä ja monitaiteelliset työtavat ovat asioita jotka kiinnostavat häntä. ”Seurakuntatyössä nautin erityisesti siitä, että saan työskennellä eri ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa
mm. kirkkomuskarituokioissa, lapsikuorolaisten ja kirkkokuorolaisten kanssa. Ihmisten kohtaaminen ja palveleminen musiikin avulla ilossa ja surussa on minulle myös tärkeää.” Kanttorin työn lisäksi Tintti työskentelee kuoronjohtajana Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa. Tuhatkieli-potilaskuoroa hän on johtanut vuodesta 2005 ja henkilökunnan kuoro Feeniksiä vuodesta 2019 lähtien. Hän on myös viime vuosina ollut säännöllisen epäsäännöllisesti muusikkona Kuopiolaisessa Ompeluseurat-kollektiivissa.Tintti valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastosta vuonna 2007 ja laulupedagogiksi Savonia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2009. Lisäksi hän on suorittanut Soveltavan musiikin ja tanssin sekä solistiset erikoistumisopinnot Savonia-ammattikorkeakoulussa.
”Lukeminen, neulominen, shibari, luonnossa liikkuminen ja purjehtiminen ovat musiikin lisäksi asioita, joista saan voimaa.”Suomen kanttorikuorossa Tintti on laulanut syksystä 2021 lähtien.
”CCF on tarjonnut minulle hienoja kokemuksia yhdessä musisoimisesta kollegoiden kanssa ja opettanut paljon. On hyvin hyödyllisesti olla säännöllisesti kuorolaisen paikalla. Siitä saa paljon eväitä omaan työhön kuorojen kanssa. Ihan mahtavaa on myös päästä tutustumaan eri puolilta suomea tuleviin kollegoihin ja olla osa tätä kuoroporukkaa. ” -
Minna Viinikainen, altto
Sastamalalainen Minna Viinikainen on toiminut Nokian seurakunnan kanttorina vuodesta 2007. Kanttorikuoron lisäksi hän laulaa Tampereen oopperakuorossa. Kanttorin työssään hän toimii Gospelkuoro Sarastuksen ja Tuuliharjun miehet -mieskuoron johtajana. Hän on laulanut myös useiden kirkkomusiikkiteosten ja orkestereiden solistina mm. teoksissa Händel: Messias-oratorio, Mozart: Requiem, Fauré: Requiem, Duruflé: Requiem, Rutter: Requiem, Pärt: Johannes-passio, Rossini: Petit messe Solennelle ja Pergolesi: Stabat mater. Sibelius-Akatemian maisteriopintojen (2005) lisäksi hän on opiskellut laulupedagogiksi Savonia-ammattikorkeakoulussa (2008) ja tehnyt erikoistumisopintoja mm. barokkilaulussa.
”Yhteismusisointi ja kuorolaulu ovat aina olleet erityisen lähellä sydäntäni. Kanttorikuoro on minulle tärkeä ammatillisen kehittymisen ja vuorovaikutuksen paikka.”
-
Jussi Hirvonen, tenori
Tenori Jussi Hirvonen liittyi Suomen Kanttorikuoroon syksyllä 2023. Hän on toiminut seurakunnassaan Helsingin Pakilassa yhdentoista vuoden ajan pääasiassa lasten ja nuorten musiikin parissa. Jussi on valmistunut kanttoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta Kirkkomusiikki ja urut -aineryhmästä ja samasta opinahjosta myös laulupedagogiksi Laulumusiikin aineryhmästä. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Helsingin Yliopistossa. Pakilan seurakunnan lisäksi Jussi on toiminut kanttorin virassa Tuusulan seurakunnassa.
Hän on esiintynyt tenorisolistina kirkkomusiikkiteoksissa ja oopperoissa, opettanut yksinlaulua Helsingin työväenopistossa ja Sibelius-Akatemiassa sekä toiminut bändimuusikkona mm. Helsingin Agricolan kirkon Tuomasmessuissa. Aiempaa kuorolaulukokemusta Jussilla on aina seurakunnan lapsikuorosta jazzahtaviin lauluyhtyeisiin ja Kamarikuoro Gloriasta Savonlinnan Oopperajuhlakuoroon. Hän on ollut aktiivisesti mukana solistiseen kirkkolauluun keskittyvän Cantor-seuran toiminnassa, mm. sen puheenjohtajana toimien. Viime vuosina Jussi on myös innostunut osallistumaan sävellyskilpailuihin saavuttaen muutamassa kilpailussa menestystäkin. Hän on laulanut, kirkkomusiikin opintojensa alkuajoista lähtien, gregoriaanista musiikkia esittävässä Schola Sancti Henrici -lauluyhtyeessä, joka on esiintynyt Suomen lisäksi ympäri Eurooppaa ja tehnyt kaksi levyä.
Jussin harrastuksiin kuuluu perheen kanssa oleminen, mökkeily ja uiminen.
”Liittyminen CCF:ään tuntui juuri nyt sopivalta vastapainolta lähiökanttorin perusarkeen – on hienoa tehdä korkeatasoista musiikkia kanttorikollegoiden kanssa, saada oppia kuoronjohtajilta ja aistia tunnelmaa eri seurakunnista ympäri Suomea”
-
Timo Lampinen, tenori
Musiikin maisteri Timo Lampinen työskentelee kanttorina Ruokolahden seurakunnassa. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2012 Sibelius-Akatemiasta ja työskenteli vuosina 2012-2022 Lauritsalan seurakunnassa kanttorina. Työssään hän ohjaa seurakuntalaisia laajalla osaamisellaan kuorojen ja eri musiikkiryhmien kanssa. Urkujensoitto, laulaminen ja kuoronjohto ovat keskeisiä hänen osaamisalueitaan. Lampinen työskentelee myös erilaisten bändiryhmien kanssa seurakunnassa. Ruokolahden seurakunnassa toimii Ruokolahden kirkkokuoro, jota Lampinen tällä hetkellä johtaa. CCF:ssä hän on laulanut vuodesta 2010 lähtien.
”Kuoroleiriä odottaa joka kerta yhtä paljon. Kappaleissa on paljon opittavaa ja oma laulutaito sekä kuoromusiikin osaaminen kehittyy kuorossa laulamisen myötä. On ihan huippua laulaa tällaisessa kuorossa!”
-
Timo Lepistö, tenori
Timo Lepistö on valmistunut kirkkomuusikoksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2017 pääaineenaan kuoronjohto. Hänen suuri rakkautensa kohdistuu klassiseen lauluun ja siinä häntä on opettanut mm. Markku Liukkonen. Kuoronjohdon D- ja C-tutkinnot hän on suorittanut Ahlman opistossa (entinen Oriveden opisto) opettajanaan Kari Turunen. Kuoromusiikkia Timo on aktiivisesti harrastanut pitkään eri kuoroissa Oulussa ja pääkaupunkiseudulla. Tällä hetkellä tämä kuoron 1.tenori ei työskentele kanttorina vaan Espoossa HUS:n palveluksessa. Kanttorikuorossa Timo toimii myös tenoreiden äänenjohtajana.
”Suomen kanttorikuorossa pääsen tekemään upeaa ja monipuolista kirkkomusiikkia ammattilaisten keskellä ja näin saan pidettyä siltä osin ammattitaitoa yllä. Kuorossa korostuu myös tiivis yhteisöllisyys, hersyvä huumori ja nauru mistä saan voimaa arkeen. Periodeilla ei voi olla irtautumatta normaalista arjesta kun saa sukeltaa musiikkikuplan sisään. Vapaa-ajallakin saan tehdä työtä kuoron eteen toimimalla kuoron hallituksessa rahastonhoitajana.”
-
Jari Mattila, tenori
Kanttori Jari Mattila työskentelee kirkkomuusikkona Sastamalan seurakunnassa.
-
Jussi Salonen, tenori
Oopperalaulaja, kanttori Jussi Salonen on esiintynyt solistina mm. Lahden, Jyväskylän, Joensuun, Kuopion ja Oulun kaupunginorkestereiden, Helsingin barokkiorkesterin ja Opus X -yhtyeen konserteissa sekä Ruotsissa, Keski-Euroopassa ja Kanadassa ja näyttämörooleja on kertynyt toistakymmentä mm. Suomen kansallisoopperan päälavalla. Kuorolaulajana hän on kiertänyt viidellä mantereella mm. Maailman nuorten kuoron ja Collegium Vocale Gent -kuoron riveissä. Musiikin maisterin tutkinnot Sibelius-Akatemiasta hänellä on sekä kirkkomusiikista että oopperalaulusta. Lisäksi hän on opiskellut Montrealin McGill-yliopistossa ja yksityisesti Berliinissä. Hän voitti kolmannen sijan Lohjan viimeisessä tenorikilpailussa 2009. Salonen työskentelee kirkkomuusikkona Korson seurakunnassa, Vantaalla.
”Intohimoisena kuorolaulajana olen päässyt kokemaan Kanttorikuoron kehittymisen vuosituhannen alun mieskuorosta huippuluokan kamarikuoroksi joka on tällä hetkellä Suomen ainoa ammattikuoron sointikriteerit täyttävä kokoonpano.”
-
Reko Tammi, tenori
Reko Tammi on valmistunut kanttoriksi Tampereen konservatoriosta vuonna 2003. Hän on toiminut kanttorin sijaisena useissa eri seurakunnissa sekä johtanut monia kuoroja. Kirkkomusiikin lisäksi hän on opiskellut kauppatieteitä Vaasan ja Leipzigin yliopistoissa. Hän työskentelee tällä hetkellä omassa tapahtumatuotanto- ja agentuurialan yrityksessä. Tammi on Suomen Kirkkomusiikkiliiton varapuheenjohtaja.
”CCF:ssä saan kehittyä muusikkona ammattimaisessa ympäristössä. Kuoro on lämminhenkinen tiivis yhteisö, jossa viihtyy hyvin.”
-
Timo Vikman, tenori
Timo Vikman aloitti kirkkomusiikkiopinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1999. Tätä ennen hän opiskeli sellon- ja käyrätorven-soittoa Päijät-Hämeen konservatoriossa sekä urkujen- ja pianonsoittoa mm. Espoon musiikkiopistossa. Vikman valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2004 ja jatkoi tämän jäkeen kuoronjohdon jatko-opintoja (B-tutkinto vuonna 2018). Vikman on tehnyt yhteistyötä lukuisien orkesterien (mm. Helsingin barokkiorkesteri, Suomalainen barokkiorkesteri – FiBO), kuorojen ja soitinyhtyeiden kanssa sekä toiminut musiikin teknologiaan liittyvien aineiden tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa, Savonia-ammattikorkeakoulussa ja Kuopion Konservatoriossa. Vikman toimi Kuusankosken seurakunnan kanttorina vuosina 2005 – 2018, johtaen seurakunnassa lapsikuoroa sekä perustamiaan nuorisokuoroa, kamarikuoroa ja kamariorkesteria. Vikman on toiminut kanttorin työn ohella myös kuorokouluttajana.
Tällä hetkellä Timo Vikman toimii päätoimisena yrittäjänä. Vikmanin omistama yritys Mixtuur Finland Oy on johtava virtuaaliurkujen asiantuntija ja vahva äänentoisto- ja striimaustekniikan moniosaaja Suomessa.
Päätyön ohella Vikman toimii sivutoimisena hiippakkuntasihteerinä (40%), vastuullaan Mikkelin hiippakunnan musiikki- ja jumalanpalvelusasiat.Vikman johtaa Kamarikuoro Credoa ja kamariorkesteria. Suomessa ja ulkomailla järjestetyissä konserteissa on kuultu mm. Bachin kantaatteja, Faurén, Vivaldin, Buxtehuden, Monteverdin, Allegrin ja Zelenkan kirkkomusiikkiteoksia. Ohjelmistoon kuuluu myös runsaasti suomalaista kuoromusiikkia. Kuoron ensimmäinen levy VALO julkaistiin marraskuussa 2016, yhteistyössä Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululalut -kampanjan kanssa. Vikman on toiminut vuodesta 2017 lähtien Suomen Kirkkomusiikkiliiton puheenjohtajana.
”CCF:n mahtavassa porukassa on ilo musisoida! Kirkkomusiikkiteosten toteuttaminen yhdessä ammattitaitoisten johtajien kanssa kehittää muusikkona kokonaisvaltaisesti. Kuoroleireillä on mahdollisuus ylläpitää ystävyyssuhteita eri puolilla asuvien kollegojen kanssa ja kuoro tarjoaa myös mahdollisuuden luoda uusia ystävyyssuhteita kirkkomusiikin ammattilaisten parissa.”
-
Oskari Ylimäki, tenori
Kuoron kuopus on ykköstenoria laulava Oskari Ylimäki, joka on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa 2000-luvulla syntynyt kanttorikuoron laulaja. Oskari opiskelee parhaillaan kirkkomusiikin maisterivaiheen opintoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä. Syventymiskohteena hänellä on laulu, mutta hän opiskelee myös kuoronjohdon B-tason opintoja sivuainekokonaisuutena. Kuorolaulamisen lisäksi Oskari on toiminut myös tenorisolistina, joista merkittävimpänä solistitehtävä G. F. Händelin Messias-oratoriossa Helsingin musiikkitalossa kesällä 2024.
”Kuorossa laulaessa väistämättä peilaa omaa äänenmuodostustaan muihin kuorolaisiin. CCF:ssä onkin siksi erityisen vapauttavaa laulaa, kun kuorolaisilla on jo lähtökohtaisesti hyvät tiedot terveestä äänenmuodostuksesta. Lisäksi oma ohjelmiston tuntemus kehittyy monipuolisen ohjelmiston myötä.”
-
Markku Hekkala, basso
Agrokanttori Markku Hekkala valmistui kanttoriksi Oulun konservatoriosta ja agrologiksi Koivikon maatalousopistosta. Hän jatkoi opintojaan suorittaen mm. urkujensoitonopettajan ja muusikon ja musiikkipedagogin (laulu) ammattikorkeakoulututkinnot. Joulukuussa 2020 hän suoritti Sibelius-Akatemiassa menestyksekkäästi laulun A-tutkinnon. Markku aloitti Kälviän kanttorina vuonna 1995. Hän on ollut välillä virkavapailla opintojen vuoksi sekä rauhanturvaajana Bosnia-Hertsegovinassa ja Libanonissa yhteensä noin kolmen vuoden ajan. Kanttorin työn ohessa Markku opettaa urkujensoittoa sekä laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja hoitaa monenmoisia luottamustehtäviä sekä harrastaa merta, kokkaamista ja siivoamisen suunnittelemisen lykkäämistä.
”CCF:ssä saa oppia(!) uutta ja elää musiikista. Se on vertaisverkosto, jossa voi puhua niistä asioista, joita vain toinen kanttori ymmärtää.” -
Pietari Korhonen, basso
Kanttori Pietari Korhonen valmistui Musiikin Maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastosta vuonna 1999 pääaineenaan urkujen soitto. Ensimmäinen vakituinen työpaikka oli Tampereen Kalevan seurakunnassa, mutta vuodesta 2005 alkaen Pietari on työskennellyt kirkkomuusikkona Lempäälän seurakunnassa. Kanttorin työssä Pietarin mielestä parasta on sen monipuolisuus ja vapaus sekä ennen kaikkea itse musisointi. Eniten työaikaa kuluu eri tyylisten kuorojen johtamiseen ja niiden ohjelmiston musiikilliseen sovittamiseen. Äänitteiden tuottamistyö, äänitteillä musisointi ja säveltäminen ovat tuoneet lisäulottuvuutta rakkaaseen kanttorin työhön.
”CCF on huippu porukka ja yhteisö, joka tarjoaa tilaisuuden ammattimaiseen yhteismusisointiin, kollegiaaliseen vertaistukeen ja mahdollisuuden ammatillisten ideoiden jakamiselle.”
-
Petrus Marjanen, basso
Petrus Marjanen on laulanut CCF:ssa vuodesta 2018. Hän laulaa lisäksi mieskuoroliiton edustuskuoro Liiton miehissä ja johtaa kuopiolaista nuorten aikuisten Carctio-kuoroa. Marjanen on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta sekä laulupedagogiksi Savonia ammattikorkeakoulusta. Opinnoissa ovat painottuneet vokaalimusiikki (kuoronjohdon B-tutkinto helmikuussa 2020 ja laulun B-tutkinto marraskuussa 2020), urkuimprovisointi ja sävellys. Lisäksi opiskeluihin kuuluu kieliopintoja, pianonsoittoa, urkujensoittoa, cembalonsoittoa sekä pedagogisia opintoja. Petrus toimii freelance-kuoronjohtajana- ja laulajana, sekä laulunopettajana. Hän myös täydentää opintojaan parhaillaan Tampereen ammattikorkeakoulussa.
”CCF on minulle kollegojen verkosto, jonka toiminnasta voi saada uutta ohjelmistoa, nähdä erilaisia kuoronjohtajia, tutustua Suomen eri seurakuntiin ja kirkkoihin sekä saada säännöllisesti kuoronjohtajalle tärkeitä kokemuksia rivilaulajan osasta ja haasteista. Toivoisin, että muutkin nuoremman polven kirkkomuusikot ja opiskelijat rohkaistuisivat hakemaan kanttorikuoroon.”
-
Juha Mikkonen, basso
Musiikin maisteri Juha Mikkonen valmistui kanttoriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastosta keväällä 2000. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli kolme vuotta Lappeenrannan seurakunnassa. Elokuusta 2003 lähtien Mikkonen on ollut kanttorina Kajaanissa. Hän on vastaavan kanttorin A-virassa ja luotsaa neljän kanttorin tiimiä. Mikkonen on muusikkona monipuolinen. Kuoronjohdosta hän pitää eniten, mutta urkujensoitto ja laulu sujuvat myös. Trumpettikin soi aina välillä ja kitarastakin löytyy soinnut.
Suomen Kanttorikuoro CCF on ollut Mikkoselle tärkeä sekä ammatillisessa että sosiaalisessa mielessä jo opiskeluajoista lähtien. Kuorossa Juha toimii bassojen äänenjohtajana.
”Ensimmäinen keikkani CCF:n rivissä oli kuoron 50-vuotisjuhlakonsertti Kallion kirkossa loppiaisena vuonna 1998. Seuraavana päivänä lähdettiinkin sitten matkalle Floridaan, missä lauloimme suomalaisille kirkossa ja Suomi-talolla. Reissun kruunasi usean päivän mittainen Karibian risteily.
CCF tarjoaa erinomaista äänenkäytön, kuoronjohdon ja musiikillisen kasvamisen koulutusta! Vain kolmelta kiertueelta olen joutunut 25 vuoden aikana olemaan pois. Aina on kiva lähteä ja iloisessa joukossa vietetyn periodin jälkeen takaisin tulee -ehkä fyysisesti väsyneenä mutta- henkisesti ja musiikillisesti virkistyneenä.” -
Janne Piipponen, basso
Musiikin maisteri Janne Piipponen toimii kirkkomuusikkona Rantakylän seurakunnassa, Joensuussa.
-
Keijo Piirainen, basso
Keijo Piirainen on valmistunut C-kanttoriksi Oulun konservatoriosta 2001 ja Oulun seudun ammattikorkeakoulusta musiikin koulutusohjelman kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdosta Muusikoksi (AMK) 2005. Lisäksi hän on suorittanut kirkkomusiikin erikoistumisopinnot Oulun seudun ammattikorkeakoulussa 2007 ja Musiikkipedagogi (AMK) tutkinnon 2012. Kuoronjohto-opintoja hän on täydentänyt Oriveden opiston C-kuoronjohtokurssilla vuonna 2012. Hän on ollut Pudasjärven seurakunnan kanttorina vuodesta 2001 alkaen.
”CCF on ollut minulle hieno mahdollisuus tavata ja tutustua kanttorikollegoihin, päästä näkemään upeita kirkkoja ympäri Suomea ja tekemään itseni haastavaa kuoro-ohjelmistoa”
-
Janne Salmenkangas, basso
Janne Salmenkangas on tamperelainen säveltäjä ja monipuolinen muusikko. Tällä hetkellä hän toimii päätoimisena säveltäjänä ja opiskelee laulupedagogiikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa Susanna Tenkanen-Lindemanin johdolla. Hänen koulutukseensa kuuluu Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen opinnot (FM, 2010), kirkkomusiikin opinnot Sibelius-Akatemian Kuopion osastolla (MuM, 2012) sekä sävellyksen opinnot TAMK Musiikilla (Muusikko AMK, 2020).”Kuulin jo opiskeluaikana superlatiiveja CCF:stä, mutta muiden niin tehdessä, en itse vielä silloin tajunnut omaa parastani. Vuosien sulattelun jälkeen sain järjestettyä itseni CCF:n Pohjois-Pohjanmaan periodille. Periodin aikana mietin, miksi ihmeessä en ollut hakeutunut kuoroon aiemmin. Olen laulanut eri kuoroissa lapsesta asti, ja CCF on kyllä monella tavalla superlatiivien lähde. Upeat laulajat, upea kuoro, upea johtaja. Ei mitään tästä puutu.”
-
Sami Salomaa, basso
Sami Salomaa on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastosta vuonna 1998 sekä artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 2017. Kanttorin virassa hän on toiminut Mäntän, Mänttä-Vilppulan, Parkanon ja Karvian seurakunnissa. Tällä hetkellä Salomaa toimii kirkkomuusikkona Kankaanpään seurakunnassa. Kanttorin työn ohella hän on ollut huoltamassa ja puhdistamassa useita urkuja eri puolilla Suomea. CCF:n bassorivissä hän on laulanut vuodesta 2001.
-
Teemu Suominen, basso
Teemu Suominen on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta Helsingistä. Hän on valmistunut vuonna 2019 kirkkomuusikoksi ja vuonna 2022 musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta. Syventymiskohteenaan Sibelius-Akatemiassa Suomisella oli kuoronjohto ja urkujensoitto. Teemu Suominen on työskennellyt kirkkomuusikkona mm. Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa, Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa ja Jyväskylän seurakunnassa. Hän toimii Helsingin kristillisen musiikkikoulun rehtorina.
”CCF on minulle tärkeä yhteisö, jossa voin kehittää itseäni ammatillisesti ja saan nauttia korkeatasoisesta musiikin tekemisestä. Kollegiaalinen yhteishenki on kuorossa aivan vertaansa vailla.”
-
Valtteri Tuomikoski, basso
Valtteri Tuomikoski on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, kirkkomusiikin koulutusohjelmasta pääaineenaan laulu. Hän syventyi opinnoissaan myös kuoronjohtoon, kuorolaulamisen äänenkäyttöön ja urkuimprovisointiin. Tuomikoski on toiminut useiden kirkkomusiikkiteosten baritoni- ja bassosolistina mm. Maurice Duruflen Requiemissa, Gabriel Fauren Requiemissa, J. S. Bachin Matteus-passiossa ja Johannes-passiossa sekä eri kuorojen solistina ja freelancelaulajana. Hän on toiminut useiden kuorojen vierailevana stemma- ja äänenkäyttökouluttajana sekä Kuopion Sotaveteraanikuoron ja mieskuoro Puijon Laulun taiteellisena johtajana. Hän on myös kahdeksanhenkisen lauluyhtye Laulaensemblen perustajajäsen. Valtteri Tuomikoski toimii Leppävirran seurakunnan kanttorina.
”CCF on korkeatasoinen kuoromusiikin instrumentti, todellinen äänten orkesteri, jonka riveistä löytyy slaavilaisen matalia bassoja, korkeita sopraanoja ja kaikkea siltä väliltä. Samaan aikaan se on virkistävä mahdollisuus tavata mahtavia kanttorikollegoita hauskassa ja lämminhenkisessä porukassa. Jokainen kokoontuminen on erittäin inspiroiva ja kehittää myös omaa ammattillista osaamista.”